Icefields Parkway Peyto lake
Joffre Lake Middle lake 1
Clearwater Springs In het veld met beren
Icefields Parkway Peyto lake
Joffre Lake Middle lake 1
Clearwater Springs In het veld met beren

Familie Sudmeijer

Tijdens onze eerste kennismaking met Little America hebben we een presentatie bijgewoond in Zeist over reizen in West-Canada. Er kwam toen een verhaal van een idyllische cottage waar je tussen de geiten door naar je huisje moest. Dat verhaal en beschrijving van deze locatie is de voornaamste reden geweest dat we uiteindelijk geboekt hebben bij Little America.

Unieke plek op Quadra Island

Je moet er even voor rijden voordat je er bent, maar dan heb je ook wat. Het lange reizen wordt namelijk beloond. ‘’Gastvrijheid’’ is een woord uitgevonden om mensen als Carol en Jaimy te omschrijven. Canadezen staan sowieso al bekend om hun vriendelijkheid, maar Carol doet daar nog vrolijk een schepje bovenop.

Je kunt op voorhand kiezen of je gebruik wil maken van het welkomstdiner. Wat ons betreft zou dat geen keuzeoptie moeten zijn. De krab die Carol op tafel tovert is niet anders te beschrijven dan ‘’wow!’’. Naast de krab komen er ook salade, aardappeltjes en een ‘’broodje’’ (dat blijkt een zelfgebakken brood van Canadese proporties te zijn). Zit je nog niet vol? Dan komt er nog vanille-ijs en rabarber compote, uiteraard ook zelfgemaakt.

Carol en Jaimy hebben één cottage die ze verhuren, die vele malen groter is dan de foto’s doen vermoeden. Ze heeft een groentetuin waarin ze allerlei dingen verbouwt. Groene asperges, lente-ui, peterselie, oregano, etc. Verzin iets en ze haalt het zo uit de tuin en je krijgt het vers mee voor lunch of diner.

En dan zijn er inderdaad nog alle dieren. Naast een bruine labrador genaamd Raf lopen de geiten Pixie, Buzz, Lizzie en May, een eend en een twintigtal kippen, die verder naamloos blijven, in hun boerderijtje. Maar je mag uiteraard wel even als echte geitenhoeder fungeren als Carol de geiten “uit gaat laten”.

Deze plek is misschien nog wel beter dan de beschrijving tijdens de presentatie die gegeven werd. Alles, maar dan ook werkelijk alles klopt hier. De plek, de mensen, de sfeer. Het is eigenlijk niet te beschrijven, je moet het ervaren.

De geitjes met daarachter de cottage
De keuken van Carol met daaromheen een prachtig uitzicht

Joffre Lake

Op de tweede dag van ons verblijf in Whistler hebben wij Joffre Lake op de planning staan. Om massaal toerisme tegen te gaan, is dit nationale park een plek waar je van te voren een day pass moet reserveren. Het is een uur rijden en een behoorlijk pittige beklimming, maar je moeite wordt absoluut beloond. Als je echt vroeg bent, kun je daar de meest fantastische plaatjes schieten zonder andere mensen.

Het kraakheldere water bij Joffre Lake
Joffre Lake in British Columbia

Nog zo'n bijzondere accommodatie

De volgende accommodatie is niet met woorden te beschrijven, maar we gaan het toch proberen. Eigenlijk hadden we het alleen als ‘tussenstop’ op ons programma, maar achteraf hebben we er spijt van dat we hier slechts twee nachten zijn verbleven. Op voorhand twijfelde we een klein beetje. In het reisbescheiden werd namelijk vermeld dat je per se tussen 16:00 uur en 18:00 uur in moest checken, dat het ontbijt om 08:30 uur was en het avondeten om 18:30 uur. Dat klonk een beetje “streng”. Hoe fout konden we het hebben?

Je hebt de deur van je auto nog niet geopend of Tanya staat al klaar om je uiterst hartelijk te begroeten. Zij deed ons meteen denken aan Carol uit Quadra Island. Diezelfde gastvrijheid zie je hier ook. Het wordt ook meteen duidelijk waarom de aankomst- en etenstijden vermeld staan. Je eet namelijk, samen met de andere gasten, bij hun aan tafel.

Je verblijft sowieso bij ze in huis en dat is een prachtig huis. Het staat op een enorme lap grond van 120 hectare groot met bossen en grasvelden. En wat blijkt? In dat grasveld lopen gewoon beren. Bij het enorme raam staat een telescoop zodat je ze goed kunt zien. Maar deze mensen hebben dus beren in hun eigen achtertuin.

Op een gegeven moment telden we er 6. Je kunt je uiteraard voorstellen dat wij niet meer van het dek weg waren te slaan. Onze kamer, heel toepasselijk, heette de Bear room en is een geweldige kamer, waarbij alles draait om beren. Elk detail, een schilderij aan de muur, een beeldje op het dressoir, het dekbed, alles bevat iets van beren. Dat gaat door in de badkamer (een enorme balzaal), waarbij zelfs het zeeppompje de vorm van een beer heeft.

Zoals gezegd, je eet samen met de andere gasten en Kurt en Tanya. Het blijkt dat Kurt een bizar goeie kok is. Maar ingrediënten worden ook allemaal lokaal gehaald en zorgvuldig geselecteerd. De eerste avond gaan er steaks op de grill. Maar vooral met iedereen aan één tafel is erg leuk. In ons geval was er alleen een ander ouder Duits stel, maar het betekent wel dat je ervaringen uit kunt wisselen en ook wat hoort over andere bestemmingen.

Tanya had een kaartje klaargelegd voor ons en begeleidde ons na het eten over deze kaart. Zij vertelde ons wat de mooiste plekjes waren, hoe lang wandelingen duren en wat de beste tijdstippen zijn om ergens te zijn.

De absolute hoofdreden van onze trip was het zien van wildlife, waarbij de beer wel met stipt op nummer één stond. Op dat vlak heeft Wells Gray Park alles driedubbel waar gemaakt. De beren bij Kurt en Tanya achter in de tuin zijn te ver weg om met een simpele telefooncamera te fotograferen. Maar gelukkig is er af en toe ook nog een nieuwsgierige zwarte beer langs de kant van de weg. Zo dicht bij hadden we eigenlijk alleen maar kunnen dromen.

Ook hier klopt gewoon alles. Kurt en Tanya zijn geweldige mensen en enorm gastvrij. Je hebt er een fantastische kamer die echt heel ruim is. Maar het magnifieke uitzicht op een tuin vol met beren is toch wat ons het meest bij zal blijven. Iedereen die bij Little America een reis boekt naar Canada zou hier een keer langs moeten gaan.

Het verblijf
Het veld met beren

Orka's spotten

De hoofdreden van ons bezoek aan Victoria: orka’s spotten. In het eerste voorstel had reisexpert Maurits een tour in Ucluelet voor ogen. Dat was echter een 6-urige tour met lunch aan boord van een klein jacht. Toen hadden we nog niet van Gravol gehoord, dus dat leek ons niet zo’n goed plan. Daarom kwam hij met een andere organisatie in Victoria. Die hebben een trip van zo’n 3 uur op een veel grotere boot. Dat is ook de reden dat Little America deze tour niet vaak boekt, het is namelijk niet echt kleinschalig. Maar soms moet je gewoon een beetje geluk hebben.

De groep op onze dag is redelijk klein en dus laten we de grote boten in de haven liggen en gaan wij op pad met de Orca Mist, een bootje waar zo’n 40 mensen op kunnen. Onze groep is echter maar 25 man groot, dus we hebben alle ruimte.

Deze organisatie in Victoria dient 200 meter afstand te houden van de dieren, maar we hebben geen vergrootglas nodig en kunnen de orka's zeer duidelijk zien. Een familie van moeder met 2 kleintjes en een grote broer. Onze bemanning bestaat uit een schipper en twee medewerkers. De schipper zien we verder niet, maar de andere twee bemanningsleden, Marissa en Griff, lopen rond om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Vooral Marissa doet dat met veel humor en weet ook veel over met name orka’s te vertellen.

We hebben op deze boottocht echt veel geleerd. Er werden foto’s gemaakt door de bemanning, maar daar was geen megagrote telelens voor nodig. Bovendien kunnen we achteraf deze foto’s gewoon gratis downloaden. Wij kunnen dus op het moment zelf gewoon genieten en hoeven niet te klooien met een camera of telefoon.

Orka's spotten was één van de hoogtepunten van onze reis
Mama orka met haar kleintje

Onwerkelijke uitzichten en momenten

We begonnen ons verhaal met de beknopte samenvatting. “Bizar” en “Onwerkelijk”. Bizarre plekken zoals de accommodaties in Quadra Island en Wells Gray Provincial Park. En onwerkelijke uitzichten en momenten. En dat alles perfect geregeld. Antwoord op de vraag: zouden wij een roadtrip door de VS of een lange reis naar Australië en Nieuw-Zeeland weer door jullie laten regelen? Dan is daarop het antwoord volmondig: JA!

Meer reisverhalen

Reiservaringen

Familie Kroezemann

Wat begon als een wens om met onze kinderen een grote reis te maken voordat ze het nest verlaten, is dit jaar in… lees meer

Reiservaringen

Familie Cesar

Nadat wij 2 jaar hebben moeten wachten door corona kwam het er dan toch van, mijn langverwachte reis naar de VS.… lees meer