Memphis Shelby Co Mural 1 Large large
Heidi kaden 3aobsc0 Ikb U unsplash
US Tennessee Memphis Graceland
US Tennessee Memphis Beale street concert
Memphis Shelby Co Mural 1 Large large
Heidi kaden 3aobsc0 Ikb U unsplash
US Tennessee Memphis Graceland
US Tennessee Memphis Beale street concert
Een stad vol muziek en geschiedenis

Memphis

Memphis, gelegen in Tennessee, is waarschijnlijk een van de meest levendige steden in de VS en een geweldige bestemming, niet alleen voor fans van Elvis Presley. De stad aan de Mississippi rivier biedt tal van muzikale bezienswaardigheden en musea zoals Beale Street, Sun Studios, Graceland en het Soul Museum.

Rock, blues en soul zijn op elke straathoek te horen en u kunt er genieten van hartige zuidelijke gerechten zoals de beroemde barbecue. Memphis heeft ook een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Treed in de voetsporen van Martin Luther King en leer meer over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Ontdek hieronder wat de leukste bezienswaardigheden, musea en parken in Memphis zijn en waarom een ​​bezoek aan deze stad niet mag ontbreken tijdens uw rondreis door de VS.

Standbeeld van Elvis Presley in Memphis
Het erfgoed van Elvis is nog voelbaar in Memphis
© Jr Harris / Unsplash
Muurschildering mannen die protesteren in Memphis Tennessee
Memphis heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de VS
© Joshua J Cotten / Unsplash

Muzikale bezienswaardigheden in Memphis

Voor muziekliefhebbers is er een eindeloze keuze aan plekken en musea in Memphis om meer te leren over de geschiedenis van de muziekindustrie en over de beroemde artiesten. Bezoek de Memphis Music Hall of Fame, het STAX Museum van het beroemde soullabel met dezelfde naam, of de Blues Hall of Fame.

Beale Street

Beale Street is de meest bezochte bezienswaardigheid van Tennessee, en terecht. Deze drie kilometer lange historische straat, gelegen in het centrum van Memphis, wordt beschouwd als het hart van de muziek- en entertainmentindustrie van de stad. Bezoek het Memphis Rock 'n' Soul Museum - een must voor liefhebbers van geschiedenis en muziek! Het museum staat bekend om de verzameling memorabilia van King Elvis Presley en om de interactieve tentoonstellingen over artiesten die pioniers waren in de muziekindustrie.

Maak overdag een wandeling door de stad en luister naar de vele straatartiesten of bezoek B.B. King's Blues Club voor livemuziek. 's Avonds, als de neonreclames aangaan, kunt u de dag afsluiten met een drankje en de beroemde barbecue uit de regio.

In de tijd van de segregatie in de Verenigde Staten was Beale Street een belangrijke plek voor zwarte mensen. We raden een rondleiding aan om meer te weten te komen over het belang van deze plek.

Beale Street in Memphis Tennessee
Bezoek het levendige Beale Street
Bord boven Beale Street in Memphis
Wandel door de populaire straat en geniet van live optredens

Sun Studio

Een van de meest populaire plekken in de stad Memphis is ongetwijfeld Sun Studio, waar Elvis hitsingles als "Hound Dog" en "It's All Right" opnam. Volg een van de rondleidingen door de kleine studio, waar u outtakes van opnamesessies kunt beluisteren en de eerste microfoon van Elvis kunt aanraken. Ook wordt u meegevoerd in het waargebeurde verhaal van de studio, die niet alleen de carrière van Elvis Presley vormde, maar ook die van Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, B.B. King, Roy Orbison, Charlie Rich en vele anderen.

Stap terug in de tijd in de Sun Studios
Volg een rondleiding en leer meer over de muziekgeschiedenis

Graceland: in de voetsporen van Elvis

Een must see voor elke Elvis fan is het Graceland Mansion in Memphis. Dit prachtige landgoed werd in 1957 gekocht door Elvis toen hij net 22 jaar was en hij heeft er met familie en vrienden gewoond tot zijn overlijden in 1977. Het veertien hectare grote landgoed trekt bezoekers van over de hele wereld aan, om een ​​glimp op te vangen van het leven van de koning van Rock 'n Roll. Trek uw Blue Suede Shoes aan en bewonder de Jungle Room en de collectie memorabilia tijdens een audiotour. Bij Elvis’ laatste rustplaats kunt u uw respect betuigen. Een ander hoogtepunt bij Graceland is het privévliegtuig van Elvis, Lisa Marie, dat hij naar zijn dochter noemde. Tegenwoordig kunt u door het vliegtuig lopen.

Eindig uw reis in de voetsporen van Elvis en bezoek zijn geboorteplaats in Tupelo. De stad ligt op bijna 200 kilometer afstand van Memphis, maar is zeker een bezoek waard!

In het Graceland Mansion krijgt u een kijkje in het leven van Elvis
Het privévliegtuig van Elvis in Graceland Memphis Tennessee
Stap aan boord van zijn privévliegtuig, de Lisa Marie

Geschiedenis en revolutie

National Civil Rights Museum

Naast de muziek is in Memphis ook de geschiedenis duidelijk aanwezig. In het National Civil Rights Museum ervaart u hoe het was om in de VS te leven tijdens de roerige tijden van de jaren vijftig en zestig. Het museum is een combinatie van historische gebouwen en kleinere musea. De tentoonstellingen en originele gebouwen laten u teruggaan in de tijd en geven een beeld van de belangrijkste momenten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Vooral een bezoek aan het Lorraine Motel zorgt voor kippenvel, want dit is de plek waar de moord op Martin Luther King plaatsvond. De zelfstandige tour door het National Civil Rights Museum duurt ongeveer een tot twee uur.

Een tentoonstelling in het National Civil Rights Museum in Memphis
Bezoek de indrukwekkende tentoonstellingen van het National Civil Rights Museum
Buitenmuur van het National Civil Rights Museum in Memphis met een muurschildering op de achtergrond
Het Lorraine Motel is een plek vol historie

Slave Haven Underground Railroad Museum

Bezoek het Slave Haven Underground Railroad Museum, waar u inzicht krijgt in het leven van de Afro-Amerikaanse bevolking tijdens de slavenhandel in Tennessee. Het gebouw waarin het museum is gevestigd, maakte ooit deel uit van de Underground Railroad. Dit is een netwerk van geheime routes en veilige huizen, gebouwd gedurende de eerste helft van de 19e eeuw. Het netwerk werd gebruikt door tot slaaf gemaakte mensen om te ontsnappen naar de vrije staten en Canada. In dit museum kunt u artefacten uit de periode bekijken, net als tunnels en valluiken die tot uw verbeelding zullen spreken.

Geïllustreerd bord bij het Slave Haven Underground Railroad Museum
Leer meer over de slavenhandel in Tennessee
© Adam Jones, Ph.D., CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Katoen

Katoen is verweven met de geschiedenis en cultuur van Memphis. De kreten die werden gezongen in de katoenvelden werden de basis van de Blues, en Memphis werd een belangrijke handelsplaats in de katoenhandel. Tegenwoordig wordt katoen geoogst met machines, maar de handel gebeurt nog steeds online op de Memphis Cotton Exchange. Hier zit ook het Cotton Museum, waar u leert over de invloed van katoen op de cultuur en economie van het zuiden.

Bord aan het gebouw van het Cotton Museum in Memphis
Ontdek het belang van Katoen in het Cotton Museum
© Memphis CVB, CC BY-NC-ND 2.0, via Flickr

Chucalissa Indian Village

Het Chucalissa Indian Village is een gerestaureerd en gereconstrueerd dorp waar, van de jaren 1000 tot de jaren 1500, Native Americans hebben gewoond. Het dorp ligt in het T.O. Fuller State Park, in het zuiden van Memphis. Tijdens een bezoek aan Chucalissa Indian Vilage en het bijbehorende museum krijgt u een goed beeld van het vroegere leven van de inheemse bevolking.

Meer activiteiten en bezienswaardigheden

Boottocht op de Mississippi

De rivier de Mississippi speelt een grote rol in het landschap en de geschiedenis van Memphis. Boek een rondvaart op een historische boot en luister naar de verhalen over hoe de rivier de stad heeft gevormd. Een boottour is ideaal voor een ontspannen middag en is de perfecte manier om de stad vanuit een ander perspectief te leren kennen.


De beroemdste eenden in de stad

In het Peabody Hotel kunt u een eigenzinnig spektakel zien. Dit hotel aan Union Street in het stadscentrum is de thuisbasis van een groep beroemde eenden. Elke dag wandelen de eenden over de rode loper naar de fontein in de lobby. Mensen staan ​​zelfs in de rij om de gevederde beroemdheden te zien. De eenden gaan ‘s ochtends om 11:00 uur de fontein in en ‘s middags om 17:00 er weer uit. Zorg dat u er vroeg bent om een goede plek te bemachtigen.

Boot op de Mississippi River bij Memphis
Stap aan boord van een boot voor een tocht over de iconische Mississippi River
© Sean Fisher | Mr. Bootstraps
Mensen kijken naar eenden die over de rode loper lopen in het Peabody Hotel in Memphis
Ga op bezoek bij de beroemde eenden van het Peabody Hotel
© The Peabody Memphis

Ontspanning op het platteland

Als u op zoek bent naar wat ontspanning weg van de drukte van de stad, dan heeft u verschillende opties. Ten oosten van de stad ligt Shelby Farms Park - het grootste stadspark in de Verenigde Staten. Hier kunt u wandelen, fietsen, kajakken of het touwenparcours trotseren.

In het John F. Kennedy Park kunt u het rustig aan doen. Pak een picknick in, geniet van de rust en maak een wandeling tijdens de zonsondergang.

Op zoek naar nog meer natuur? Het Lichterman Nature Centre is de perfecte ontsnapping aan de stad en kent een grote variatie aan flora. Dit natuurcentrum en arboretum, gelegen ten oosten van de stad, biedt zowel binnen als buiten mogelijkheden om te genieten van de natuur, op een zonnige of regenachtige dag.

Twee mensen kajakken op een meer in Shelby Farms Park
Ontdek de natuur rond Memphis vanuit uw kajak
© Allen Gillespie/ Memphis Convention & Visitors Bureau
Een man loopt over houten shotten die aan touwen in de bomen hangen in Shelby Farms Park, Memphis
Slinger door de bomen op het touwenparcours in Shelby Farms Park
© Allen Gillespie/ Memphis Convention & Visitors Bureau

Ontdek meer

Memphis, Nashville en de Great Smoky Mountains

Tennessee

Naast muzikale grootheden Elvis Presley en Dolly Parton, is Tennessee bekend als de staat waar de Countrymuziek… lees meer

Ga op een muzikale ontdekkingstocht door de Verenigde Staten

Ontdek The Deep South

Ontdek een unieke kant van de Verenigde Staten. Waar de Jazz, Blues, Rock & Roll en Countrymuziek dag en nacht… lees meer

Een stap dichterbij uw droomreis

Er is meer mogelijk dan u denkt

U heeft vast al ideeën voor uw reis naar de Verenigde Staten en/of Canada. Natuurtochten door de Rocky Mountains, orka’s en grizzly beren spotten in weergaloze natuurgebieden of cultuur snuiven in wereldsteden als Vancouver en San Francisco?

Kom voor de beste tips en adviezen naar een van onze gratis presentatiedagen. Maak kennis met onze reisspecialisten en stel al uw vragen.